Je wil een huis bouwen of verbouwen dat perfect aansluit bij jouw unieke wensen en gezinssituatie. Samen creëren we een woning die niet alleen esthetisch aanspreekt, maar ook duurzaam is en voldoet aan de moderne technische vereisten. Daarbij houden we nauwlettend rekening met jouw budget en zorgen we ervoor dat jouw huis binnen de normen van de EPB-regelgeving valt. Zo woon je straks in een comfortabel, energiezuinig huis dat helemaal is afgestemd op jouw leven.
Bij het bouwen van een huis komt er veel kijken, van de eerste ideeën tot de uiteindelijke oplevering.
Stap 1: Eerste gesprek
Het begint allemaal met het vastleggen van jouw wensen en eisen. Wat voor soort woning wil je? Hoe moet deze aansluiten bij je levensstijl, gezinssituatie en toekomstplannen? Hoe groot is je budget? … Aan de hand hiervan werken wij een offerte op maat uit. Eens de offerte is goedgekeurd volgen enkele belangrijke stappen. Een eerste gesprek is bij ons altijd kosteloos.
Stap 2: Het voorontwerp
Dit is de fase waarin jouw droomhuis vorm krijgt. De ideeën, wensen en eisen uit het eerste gesprek worden geanalyseerd en vertaalt naar een concreet ontwerp. Daarbij worden aspecten zoals ruimte-indeling, lichtinval en esthetiek maar ook zuinig omgaan met energie en jullie budget zorgvuldig overwogen.
Stap 3: Het definitieve ontwerp
Samen met David bespreken jullie de voorontwerpen en worden jullie opmerkingen in kaart gebracht om tot een definitief ontwerp te komen. Bouwen binnen je budget is cruciaal. Hier ontstaat ook ruimte voor aanpassingen aan het ontwerp om het financiële plaatje passend te maken.
Stap 4: Vergunning en regelgeving
Eens het ontwerp finaal is, kunnen we dit indienen bij de bevoegde instanties teneinde een bouwvergunning te verkrijgen.
Voor de start van de bouw moet er voldaan worden aan verschillende regels en wetten, zoals de lokale bouwvoorschriften en de EPB-regelgeving (Energieprestatie en Binnenklimaat). Deze regelgeving bepaalt onder andere de energie-efficiëntie van de woning.
Het is onze missie om jullie zoveel mogelijk te ontzorgen, zodat jullie met vertrouwen en rust kunnen genieten van het bouwproces.
Stap 5: De aanbesteding
Tijdens de aanbesteding en uitvoering van een project zijn de meetstaat en het lastenboek belangrijke documenten. Bij het maken van de meetstaat en het lastenboek baseren we ons op de plannen en specificaties van het project.
Meetstaat
De meetstaat is een gedetailleerde lijst waarin alle uit te voeren werken worden beschreven, inclusief de hoeveelheden materialen die nodig zijn voor de realisatie van het bouwproject.
Doel: Het zorgt ervoor dat aannemers op basis van dezelfde gegevens een offerte kunnen opmaken , waardoor prijsvergelijking mogelijk is.
Inhoud: Per onderdeel (zoals funderingen, muren, dakconstructies) wordt exact aangegeven hoeveel materialen er nodig zijn.
Gebruik: Tijdens de aanbesteding gebruiken aannemers de meetstaat om hun offertes te berekenen. Tijdens de uitvoering wordt het document gebruikt voor budgetcontrole en om de facturatie van de aannemer te verifiëren.
Lastenboek
Het lastenboek beschrijft de technische, kwalitatieve en uitvoeringsvereisten waaraan het bouwwerk moet voldoen. Waar de meetstaat kwantitatief is, is het lastenboek kwalitatief en geeft het specifieke richtlijnen over de materialen, technieken en methodes die moeten worden gebruikt.
Doel: Het biedt de aannemer en andere betrokken partijen een nauwkeurige beschrijving van de verwachtingen en vereisten van de opdrachtgever.
Inhoud: Het kan technische specificaties bevatten, zoals welke soorten isolatiematerialen, ventilatiesystemen of vloeren moeten worden gebruikt.
Gebruik: Tijdens de aanbesteding gebruiken aannemers het lastenboek om de kwaliteit van hun offerte af te stemmen op de verwachtingen van de opdrachtgever. Tijdens de uitvoering wordt het als naslagwerk gebruikt om te controleren of de bouw volgens de gestelde eisen wordt uitgevoerd.
Samen vormen de meetstaat en het lastenboek samen met de uitvoeringsplannen de basisdocumenten voor het hele bouwproces, van prijsaanvraag tot de oplevering.
Stap 7: Bouwproces
Tijdens het bouwen zelf werken verschillende aannemers en vakmensen samen om het ontwerp tot leven te brengen. Dit vraagt om een goede coördinatie, nazicht en regelmatig overleg tussen alle betrokken partijen. David voert verschillende werfcontroles uit en is gedurende deze hele fase uw aanspreekpunt. U zal steeds een verslag krijgen na iedere werfcontrole.
Stap 8: Oplevering
Eens de werken voltooid zijn zullen wij jullie bijstaan bij het opleveren.
De oplevering van een gebouw is het moment waarop de aannemer het voltooide gebouw officieel aan de opdrachtgever overdraagt. Dit proces omvat een controle om te verzekeren dat alle werkzaamheden volgens de afgesproken plannen, het lastenboek, en de kwaliteitsnormen zijn uitgevoerd. De oplevering bestaat uit de volgende stappen:
-
Visuele inspectie: Samen met de architect en/of aannemer loopt de opdrachtgever door het huis om alle ruimtes, afwerkingen, installaties, en details te controleren. Er wordt gelet op zichtbare gebreken zoals beschadigingen, scheuren, of onafgewerkte onderdelen.
-
Opmaken van een proces-verbaal van oplevering: Dit is een schriftelijk document waarin alle bevindingen van de oplevering worden genoteerd. Als er gebreken zijn, worden deze vastgelegd in een lijst (de zogenaamde "opleverpunten"), en de aannemer krijgt de verantwoordelijkheid om deze binnen een afgesproken termijn op te lossen.
-
Garantieperiode: Na de oplevering gaat een garantieperiode in van een jaar, waarin de opdrachtgever eventuele verborgen gebreken kan melden aan de aannemer die tijdens de oplevering niet zichtbaar waren.
Het bouwen van een huis een intensief proces, waarbij alles draait om het vertalen van jouw wensen naar een comfortabel, duurzaam en toekomstbestendig thuis.
Wil je samen met ons starten aan het bouwen van je droomhuis? Plan dan nu een gesprek in via onderstaande knop. We kijken er naar uit om je te begeleiden in het bouwen van een huis dat echt bij je past!